ONZE IMPACT

Cacao is een fruit met daarin een friszoet, tropische sap, maar het sap wordt nooit gebruikt. Alleen al in Ivoorkust stroomt er ieder jaar 2 miljard liter van dit sap de grond in. Zonde, want dat is pure voedselverspilling en tegelijkertijd inkomensverspilling voor boeren.

Doordat wij het cacaofruitsap nu gebruiken voor verschllende toepassingen als frisdranken, chocoladevullingen, zuivel, ijs, cocktails, wijn, bier, verdienen cacaoboeren en seizoensarbeiders meer geld aan hun oogst.

Onze impact blijft niet bij woorden. We meten en valideren die actief in de communities waar we werken. Dat doen we samen met onze lokale en internationale partners.

WAT WE BEREIKEN

Door zoveel mogelijk cacaofruitsap te verwerken en te verkopen, maken we steeds meer verschil. Inmiddels zijn we actief in Ecuador, Ghana en Ivoorkust.

WE SQUEEZE THE FRUIT NOT THE FARMER

In 2022 interviewden we boerin Faustina (Ghana) over de impact die het extra inkomen op haar leven heeft.

CACAOFRUIT FACTORY IVORY COAST

In 2023 vertrekt mede-oprichter Linda Klunder voor twee jaar naar Ivoorkust. Samen met onze partners bouwt ze daar aan onze “Zero waste facility” – een fabriek die het mogelijk maakt om nog meer boeren aan te sluiten en lokaal banen te creëren.

Dit initiatief is een samenwerking tussen de Tony’s Chocolonely Foundation, Kumasi Commodity Innovations en ETG/Beyond Beans.

Wat dit concreet betekent:

  • We verwachten de komende jaren 5.000 boeren aan te sluiten op ons sapnetwerk, waarvan er nu al 800 in de startblokken staan.
  • Onze launching customer Ivorio (grote sapfabrikant uit Ivoorkust) neemt in het laatste kwartaal van 2025 al 30.000 liter sap af.
  • Volgend jaar, 2026, produceert de fabriek naar verwachting 300.000 liter, groeiend naar een basiscapicateit van 800.000 liter.
  • We planten dit jaar 70.000 bomen, waarmee we bijdragen aan biodiversiteit in de regio.

Lokale juice-lijnen


Met ‘Kumasi Connects’ helpen we boeren hun eigen lokale juice-lijnen op te zetten met materialen, onze kennis en financiering. Boeren verkopen flesjes met hun eigen cacaofruitsap, onder hun eigen merk, op de lokale markten. Zo hielpen we boeren in ‘Banko’ (Ghana) met de opzet van hun eigen ‘Banko Cacao juice’-lijn..

Impact thema's

 We maakten tv-afleveringen over de belangrijkste thema’s die spelen in de cacao-industrie
Aflevering

Armoede

2021 Show more
Aflevering

Kinderarbeid

2021 Show more
Aflevering

Gender

2021 Show more
Aflevering

Ontbossing

2021 Show more
WE SQUEEZE CACAO FRUIT, NOT THE FARMER — CACAO IS A SUPER FRUIT — EXTRA INCOME FOR FARMERS — WE SQUEEZE CACAO FRUIT, NOT THE FARMER — CACAO IS A FRUIT — EXTRA INCOME FOR FARMERS —